Vitamin B12 är en av de viktigaste vitaminerna för kroppens normala funktion. Det är en av de åtta vattenlösliga B-vitaminerna som hjälper till att hålla våra nerver och blodceller friska. B12-vitamin är avgörande för DNA-syntes och är nödvändigt för en normal hjärnfunktion. Detta vitamin finns naturligt i många olika livsmedel, men kan också tas som tillskott.

 

Vilken roll spelar Vitamin B12 i kroppen?

Vitamin B12 är en komplex molekyl som kallas kobalamin. Kroppen behöver endast små mängder av detta vitamin för att fungera ordentligt, men dess roll är mycket viktig. B12-vitamin hjälper till med bildandet av röda blodkroppar, som transporterar syre i kroppen. Det är också nödvändigt för en normal funktion av hjärnan och nervsystemet. Dessutom är B12-vitamin avgörande för produktionen av DNA, vilket är kroppens genetiska material.

B12-vitamin är också viktigt för att bibehålla en hälsosam nivå av homocystein i blodet. Homocystein är en aminosyra som är relaterad till hjärtsjukdomar när den finns i höga nivåer. 

 

Symtom på B12-brist

En brist på Vitamin B12 kan leda till flera hälsoproblem. Eftersom detta vitamin är avgörande för bildandet av röda blodkroppar, kan en brist leda till anemi. Symtom på anemi inkluderar trötthet, yrsel, blekhet och andfåddhet. B12-brist kan också påverka hjärnan och nervsystemet, vilket kan leda till symtom som minnesförlust, koncentrationssvårigheter, depression, domningar och stickningar i händer och fötter samt problem med balansen. 

 

Hur får vi i oss vitamin B12?

Den enklaste och mest effektiva metoden att få i sig tillräckligt med Vitamin B12 är genom att äta animaliska produkter som kött, fisk, mejeriprodukter och ägg. Detta är särskilt viktigt för vegetarianer och veganer som inte får i sig tillräckligt med Vitamin B12 genom sin kost.

 

Vem löper risk att drabbas av B12-brist?

Vissa personer löper högre risk att drabbas av B12-brist än andra. Vegetarianer och veganer är mer benägna att drabbas av brist eftersom B12-vitamin huvudsakligen finns i animaliska livsmedel. Personer med vissa mag-tarmproblem som inflammatorisk tarmsjukdom och celiaki kan också ha svårigheter att absorbera B12-vitamin. Personer som har genomgått viktoperationer kan också löpa högre risk för brist. 

 

Vikten av att kontrollera Vitamin B12-nivåer

Eftersom Vitamin B12 är så viktigt för kroppens normala funktion är det viktigt att regelbundet kontrollera nivåerna. Enkla blodprover kan visa om du har tillräckliga nivåer av B12-vitamin. Detta är särskilt viktigt för personer som löper högre risk för brist, såsom vegetarianer och personer med mag-tarmproblem.

 

Hälsokontroll hos oss på Göteborgskliniken

Hos oss kan du välja att kontrollera B12-nivåerna enbart eller välja ett av våra hälsokontrollpaket som vi har satt ihop för bästa möjliga tolkning av dina värden. Är du vegan eller vegetarian så löper du en högre risk för brist. Provtagning som visar B12-brist får möjlighet att träffa en av våra läkare för uppföljning, utredning och behandling.

 

Sammanfattning:

Vitamin B12 är en viktig vitamin för kroppens normala funktion och hjälper till att hålla nerver och blodceller friska. Brist på B12-vitamin kan leda till anemi och påverka hjärnan och nervsystemet. Detta vitamin finns naturligt i animaliska livsmedel och tillskott kan tas. Vegetarianer och personer med mag-tarmproblem löper högre risk för brist.